Nieuws

Optimisme, maar ook zorgen over warmtepompen

15/10/2018

Mede door het verbod om nieuwe woningen op aardgas aan te sluiten, groeit de vraag naar warmtepompen. Maar deelnemers aan het Nederlands Warmtepomp Congres maken zich ook zorgen, bijvoorbeeld over het personeelstekort in de installatiebranche.

[Techniek, budget en draagvlak: Professor dr. ir. Anke van Hal (Center for Sustainability, Business Universiteit Nyenrode)]

De belangstelling voor warmtepompen verbreedt zich snel, constateerde Frank Agterberg, voorzitter van de brancheverenigingen DHPA en BodemenergieNL. Agterberg trad tijdens het congres op als dagvoorzitter. De goed bezochte bijeenkomst, dat werd gekenmerkt door een optimistische sfeer, vond plaats op 11 oktober 2018 tijdens de Vakbeurs Energie in de Brabanthallen in Den Bosch.
 
Meerderheid bezoekers ervaren
De samenstelling van de zaal liet een gemixt beeld zien. Van de ruim 150 deelnemers gaf 16 procent aan zich op een toekomst in de warmtepompbranche te oriënteren en bleek 36 procent minder dan drie jaar actief met warmtepompen bezig te zijn. Van de meerderheid van bezoekers die zich al langer op advies, levering of installatie van warmtepompen richt, doet een kwart dat zelfs langer dan tien jaar.

Goede toekomst, maar zorgen over samenwerking
De deelnemers gaven aan een goede toekomst te voorzien voor de branche: bijna de helft verwacht dat er binnen vijf jaar meer warmtepompen dan cv-ketels worden verkocht. Die verschuiving in het werk verklaart wellicht de grote deelname van installateurs. Voor samenwerking in de keten gaven de deelnemers echter het rapportcijfer 4,4. Zorgwekkend, zo concludeerde de zaal.

Een uitgebreid verslag van het congres, alsmede de presentaties die werden gegeven, is terug te lezen op de website van Vakblad Warmtepompen ».

NPW Nieuws
27.09.2019
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) start een grootschalig monitoringstraject om inzicht te krijgen in praktijkprestaties van warmtepompsystemen in Nederlandse woningen.
12.09.2019
Warmptepompleveranciers vrezen dat zij geen pompen meer kunnen plaatsen als de minister nieuwe geluidsregels invoert.
11.09.2019
Huizen in noord-Londen gaan verwarmd worden met de overtollige warmte die uit de metrobuizen komt. Hierdoor worden ook de stations koeler.