Nieuws

Pleidooi voor snelle overstap naar warmtepomp

29/03/2018

De installateurskoepel Uneto-VNI kwam vandaag met een plan om vanaf 2021 CV's te vervangen door warmtepompen of andere duurzame installaties. Om dat te doen, moeten er nog wel verbeteringen aan warmtepompen komen: op dit moment zijn ze voor veel mensen te duur of te groot.

Een warmtepomp kost nu tussen de 4000 en 10.000 euro. Hoewel die prijs ongetwijfeld zal dalen als de pomp populairder wordt, blijft het voor veel huizenbezitters een grote investering. Daarbij moet de (hybride) pomp naast een CV-ketel geplaatst worden, waardoor meer ruimte nodig is. Toch heeft Uneto-VNI goede hoop. 'Op vakbeurzen zien je al een heleboel nieuwigheden. Systemen waarbij de ketel en het pompdeel in één behuizing zitten bijvoorbeeld, om ruimte te besparen' vertelt Dick Reijman, woordvoerder van de installateurskoepel. Bovendien hoeven in 2021 niet álle gasinstallaties in één keer vervangen te worden. De innovatie kan dus ook na die tijd nog bijlopen.

'Rendabele warmtepompen zijn er al', vertelt Jaap de Knegt, secretaris bij de Dutch Heat Pump Organization. 'We installeren ze ook al bij de mensen thuis en zien de vraag groeien.' In 2017 verdubbelde volgens De Knegt de verkoop ten opzichte van 2016. 'Maar we halen nog niet de cijfers die nodig zijn om in 2050 alle woningen van het gas af te hebben. Als we dat willen halen zijn er onder andere financieringsmogelijkheden nodig.' Het vandaag gepresenteerde manifest bevat een plan voor financiering: huizenbezitters betalen een maandelijks bedrag, en die aflossing gaat over op de volgende bewoner na verkoop van het huis. 'Op die manier wordt het hopelijk voor meer mensen aantrekkelijk om een warmtepomp aan te schaffen', aldus De Knegt.

Lees verder op de website van De Ingenieur

NPW Nieuws
27.09.2019
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) start een grootschalig monitoringstraject om inzicht te krijgen in praktijkprestaties van warmtepompsystemen in Nederlandse woningen.
12.09.2019
Warmptepompleveranciers vrezen dat zij geen pompen meer kunnen plaatsen als de minister nieuwe geluidsregels invoert.
11.09.2019
Huizen in noord-Londen gaan verwarmd worden met de overtollige warmte die uit de metrobuizen komt. Hierdoor worden ook de stations koeler.