Home

Nieuws

Aangepaste BENG-eisen krijgen kritiek

07/12/2018

In januari 2020 wordt de berekening van het energieprestatiecoƫfficiƫnt (EPC) vervangen door eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG) en een nieuwe bepalingsmethode NTA 8800. De concepteisen krijgen veel kritiek uit de markt.



Kort gesteld gaat BENG uit van drie eisen, die betrekking hebben op de energiebehoefte, het primaire fossiele energiegebruik, en het aandeel duurzaam opgewekte energie bij een woning (of utiliteitsgebouw). Een snel onderzoek van UNIEC3 – een platform voor de berekening van BENG-waarden – toonde aan dat met een woning die is voorzien van een warmtepomp en die een EPC van 0,4 heeft (de huidige grenswaarde) nu al eenvoudig aan de BENG-eisen wordt voldaan, ook zonder extra isolatie en zonder gebruik van zonnepanelen.

Uitgebreide artikelen over de aangepaste BENG-eisen staan op de websites van Vakblad Warmtepompen en Ensoc.

NPW Nieuws
27.09.2019
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) start een grootschalig monitoringstraject om inzicht te krijgen in praktijkprestaties van warmtepompsystemen in Nederlandse woningen.
12.09.2019
Warmptepompleveranciers vrezen dat zij geen pompen meer kunnen plaatsen als de minister nieuwe geluidsregels invoert.
11.09.2019
Huizen in noord-Londen gaan verwarmd worden met de overtollige warmte die uit de metrobuizen komt. Hierdoor worden ook de stations koeler.