Home

Nieuws

‘Verduurzaming gebouwde omgeving binnen handbereik’

10/11/2017

De verduurzaming van de gebouwde omgeving is binnen handbereik, dat concludeert organisatieadviesbureau Berenschot op basis van een recent onderzoek.

Berenschot publiceert de conclusies van de studie op de website.

Het organisatieadviesbureau onderzocht de verduurzaming van de gebouwde omgeving door middel van warmtepompen. Zij wilden met het onderzoek inzicht krijgen in de integrale kosten, CO2-reductie en implementatiemogelijkheden van de warmtepompen in de bestaande bouw.

Zij hebben vier verschillende mogelijkheden onderzocht, waarbij steeds voor een andere warmtepomp, groeipad en penetratiesnelheid is gekozen. Daarbij werd onderscheid gemaakt tussen all-electric en hybride warmtepompen. Hybride warmtepompen gebruiken nog een klein beetje gas.

CO2-uitstoot omlaag met 95 procent

Berenschot heeft berekend dat in 2050 met zowel all-electric als hybride warmtepompen de CO2-uitstoot met meer dan 95 procent omlaag kan. Zelfs met gebruik van de hybride warmtepomp kan de vraag naar aardgas versneld worden gereduceerd van 15 mrd kuub in 2017 naar mogelijk 1 mrd kuub aardgas in 2035.

Berenschot licht de conclusies toe in een whitepaper. Daarin worden de resultaten ook gevisualiseerd.

Bron: DuurzaamBedrijfsleven.nl

NPW Nieuws
27.09.2019
De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) start een grootschalig monitoringstraject om inzicht te krijgen in praktijkprestaties van warmtepompsystemen in Nederlandse woningen.
12.09.2019
Warmptepompleveranciers vrezen dat zij geen pompen meer kunnen plaatsen als de minister nieuwe geluidsregels invoert.
11.09.2019
Huizen in noord-Londen gaan verwarmd worden met de overtollige warmte die uit de metrobuizen komt. Hierdoor worden ook de stations koeler.